Fant {{ suggestionResult.MatchCount }} resultater

Hva betyr egentlig IP-sertifiseringen på mobilen din?

De nye mobiltelefonene i dag reklamerer ofte med at de er vanntette, vannresistente eller sprutsikre, men hva betyr egentlig IP-sertifiseringen? Her skal vi vise deg hva det betyr og hva det vil si for deg og din mobilbruk i praksis.

IP-sertifiseringen på mobiltelefoner består av to bokstaver, IP (International Protocol), og to tall, for eksempel IP67.

Det første tallet - er mobilen støvtett eller ikke?

Det første sifferet angir telefonens beskyttelse mot inntrengning av faste gjenstander som for eksempel støv og sand, og her vil en skala fra 0-6 angi hvor støvtett telefonen er. 0 gir ingen beskyttelse, mens 6 gir full beskyttelse. Har telefonen din for eksempel IPx7, så er telefonen ikke støvtett. Har telefonen derimot en IP-sertifisering på IP6x er den helt støvtett.

Tallet 5 gjør mobilen støvbeskyttet mot støv som kan skade utsiden eller innsiden av mobilen, mens når tallet er 6 - betyr det at telefonen er helt støvtett og du har komplett beskyttelse mot støv-gjennomtrengning.

Har du en telefon med IP6x-sertifisering kan du helt trygt ta med deg mobilen på stranden, uten å måtte være redd for at det skal komme sand inn.

Det andre tallet - er mobilen vanntett eller vannbestandig?

Tall nummer to angir mobilens beskyttelse mot skadelig inntrengning av vann, og her vil en skala fra 0-8 angi hvor vanntett mobilen er. Også her starter skalaen på 0 - som betyr at telefonen ikke er beskyttet mot vannsprut eller lignende. 

4 - Beskytter mot sprut fra alle kanter, altså kraftig dusj eller kraftig sprut

5 - Beskyttelse mot spyling fra alle kanter

6 - Beskyttelse mot kraftig spyling fra alle kanter

7 - Beskytter mot neddykking i vann, 15-100cm i 30 minutter

8 - Beskyttelse mot varig neddykking. Mobilen er vanntett, og leverandørene oppgir gjerne hvor dypt og i hvor mange minutter det er trygt å senke mobilen i vann

Hva betyr IP-sertifiseringen i praksis?

Telefonene i vårt sortiment med IP-sertifisering er både IP67 og IP68. De er altså støvtette alle sammen, men det er beskyttelse mot vann- og fuktskader som skiller dem.

Pleier du å ta med deg telefonen inn på badet når du dusjer, ha den i lomma når det er fuktig ute, snakke i telefonen når det regner eller ha den inntil kroppen når du trener? Da er du helt trygg med IP67-sertifisering.

Er du derimot en person som MÅ ha med deg telefonen din overalt, er nok en mobil med IP68-sertifisering noe for deg. Da kan du nemlig ha den med deg i vannet også! De fleste leverandører av telefoner med IP68-sertifiseringer oppgir at telefonen kun tåler ferskvann, så hvis du er uheldig og mister mobilen i strandkanten, vær nøye med å skylle den i ferskvann etterpå. Dette for at ingenting skal ruste innvendig eller lignende.

Husk at du alltid må følge instruksene fra mobil-leverandøren, slik at du holder deg innenfor garantiens betingelser.